Sustainable House Built Around A Vertical Garden

This unique house is built around a vertical garden and is very sustainable, with solar panels and rainwater usage

This unique house is built around a vertical garden and is very sustainable, with solar panels and rainwater usage

Feeling connected to nature is what everybody wants, and houses with a strong connection to outdoors or with disappearing borders between indoors and outdoors are a hot trend. This MeMo house is one of such homes, it was built by BAM! arquitectura. It’s located in Buenos Aires, in Argentina and it only offers a total of 215 square meters of living space.

The architects were asked to include as much green space as possible in their design and to preserve and even add greenery to the house is various forms. That’s why the defining design element of the project is a vertical garden which connects all the floors of the house, covering part of the roof and terrace and then descending into the house alongside a concrete staircase. The architects framed it with glass walls so it can be admired from all the interior areas of the house. It was important to capture the maximum amount of sunlight, especially since the house is powered by solar panels on the roof. That’s not the only detail that makes this house sustainable. There’s also the fact that rainwater is used for irrigation throughout.

The interiors are done with concrete and wood, they are rather simple and contemporary. There’s much glazing to enjoy the vertical garden, and all the interiors are centered around the garden, so that the owners could fill outdoors anytime.

The roof of the house is covered with greenery, plants seem to take over the architecture, and the plants are local

The roof of the house is covered with greenery, plants seem to take over the architecture, and the plants are local

The architecture of the house is shaped by the owner’s passion for landscaping

The architecture of the house is shaped by the owner’s passion for landscaping

The house sits on a narrow and long plot, and the architects had to handle it, so there's a long courtyard at the back

The house sits on a narrow and long plot, and the architects had to handle it, so there's a long courtyard at the back

There's a swimming pool in the courtyard, and greenery is all around here

There's a swimming pool in the courtyard, and greenery is all around here

Full-height windows and sliding glass doors open the living spaces to the backyard

Full-height windows and sliding glass doors open the living spaces to the backyard

The color palette is neutral, it's done in white, beige, green and grey, the materials are natural

The color palette is neutral, it's done in white, beige, green and grey, the materials are natural

The living area is squeezed between the interior garden and a covered outdoor lounge space

The living area is squeezed between the interior garden and a covered outdoor lounge space

Vegetation grows alongside the concrete staircase which connects all the floors of the house

Vegetation grows alongside the concrete staircase which connects all the floors of the house

The materials are basic and pure, and everything is centered around the cool garden views and courtyard

The materials are basic and pure, and everything is centered around the cool garden views and courtyard

Source: homedit