1950s Penthouse Renovated In Contemporary Style

This contemporary home is made up of two apartments that were built in 1950s

This contemporary home is made up of two apartments that were built in 1950s

Brasil based Estúdio Paralelo completed the restoration of a 1950s São Paulo penthouse and revamped it for the needs of contemporary city living. The space has a total surface of 150 square meters and also displays an unconventional layout. The apartment absorbs both floor-plans of the two apartments per floor of this small building in Santa Cecília, each one with 60 square meters.

Some of the major changes included updating the entire piping system and also adding concrete roof slabs for support. But the designers kept many of the original elements, such as the granilite in the staircase and the wooden floors. They restored other details, like the iron windows with electrostatic paint as well as the terracotta cementile flooring. The complex array of textures gives the São Paulo penthouse an original feel.

The result is a clean space, with simple lines and clear organization; without spacial hierarchy. The light spreads to all corners, which serves to show the original characteristics of the building. The decor style is contemporary, with some industrial touches like concrete countertops and sinks, cocnrete pillars and brick walls. The color palette is neutral, with some colorful touches here and there mostly made with furniture or accessories and quirky furniture that catches an eye. The home turned out very livable, comfortable and welcoming, take a look at the pics!

The house is renovated in contemporary style adding industrial touches here and there - concrete, metal, brick and others

The house is renovated in contemporary style adding industrial touches here and there - concrete, metal, brick and others

The kitchen is done with white and wooden cabinets, with concrete countertops and a white tile backsplash

The kitchen is done with white and wooden cabinets, with concrete countertops and a white tile backsplash

The dining space doubles as a kitchen island made of wooden cabinets and a concrete countertop

The dining space doubles as a kitchen island made of wooden cabinets and a concrete countertop

Each inch of space is taken to use it - there is a storage unit over the staircase

Each inch of space is taken to use it - there is a storage unit over the staircase

The living room features some comfy furniture, a bright orange chair and a quirky coffee table

The living room features some comfy furniture, a bright orange chair and a quirky coffee table

The bedroom is all neutral, whitewashed brick walls create a cool base, and textiles add a texture

The bedroom is all neutral, whitewashed brick walls create a cool base, and textiles add a texture

There's an entrance to a terrace outside, which fills the bedroom with light

There's an entrance to a terrace outside, which fills the bedroom with light

A home office is done with a large storage unit and a floating desk by the window, potted greenery refreshes the space

A home office is done with a large storage unit and a floating desk by the window, potted greenery refreshes the space

The bathroom is also neutral, with a white concrete sink, it's very compact and comfy

The bathroom is also neutral, with a white concrete sink, it's very compact and comfy

Source: freshome