Cozy Cabin Retreat With Scenic Views

This Scandinavian dwellign was renovated into a more functional and open plan cabin with cool views

This Scandinavian dwellign was renovated into a more functional and open plan cabin with cool views

I can’t imagine a cozier home than a wooden cabin: lots of wood in interior and exterior decor, a small size and the location – a forest or mountains make such a dwelling a perfect vacation home for anyone who loves nature. If you are a sucker for such homes like me, you will definitely like the cabin that we are sharing today.

In Norway, Rever & Drage architects has transformed an existing structure, which contained a series of small rooms, into a more open and functional cabin retreat. The owners wanted to retain a traditional and representative façade towards the road and other settlement in the village, however, they wished a more open aspect towards the fjord and mountains.

The original building comprised a range of materials, and included both vertical and horizontal paneling. The architects glazed the south-east wall so that the kitchen offered unobstructed views across the scenic landscape. Another window has been mounted within the bedroom, affording picturesque views from bed.

The majority of the interior partitions have been removed, with only the bedroom preserved. The loft and the ground floor have been combined to make one airy space, while a tiled area with underfloor heating allows wet shoes to dry inside the property. Other additions include an insulating wind membrane within the walls to reduce heat loss, and a wooden roof, which has been placed over the existing corrugated iron canopy.

To the west, the original façade has been preserved, but now includes a covered shelter where equipment and clothing can be kept dry. The porch also serves as an additional external area for recreation. The use of natural and modern materials made the retreat very cozy and functional.

A glazed wall was used to provide the views of the mountains and the fjord

A glazed wall was used to provide the views of the mountains and the fjord

Most of the partitions were removed for functionality and to make the space look bigger

Most of the partitions were removed for functionality and to make the space look bigger

The loft and the ground floor have been combined to make one airy space

The loft and the ground floor have been combined to make one airy space

The original building comprised a range of materials, and included both vertical and horizontal paneling

The original building comprised a range of materials, and included both vertical and horizontal paneling

The interiors were generously covered with natural light-colored wood

The interiors were generously covered with natural light-colored wood

A wooden roof has been placed over the existing corrugated iron canopy

A wooden roof has been placed over the existing corrugated iron canopy

A new insulating wind membrane within the walls reduces heat loss

A new insulating wind membrane within the walls reduces heat loss

The owner wanted to retain the traditional façade oriented towards the village

The owner wanted to retain the traditional façade oriented towards the village

Source: designboom