Jungle House With A Rooftop Infinity Pool

The jungle House is located right in the middle of the rainforest, and it has a wonderful rooftop pool

The jungle House is located right in the middle of the rainforest, and it has a wonderful rooftop pool

A swimming pool on the roof of this concrete residence by Brazilian office Studio MK27 sits within the dense canopy of a coastal rainforest in São Paulo state. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces. So, to take full advantage of the scenic landscape, the architects placed the primary living spaces alongside the pool on the building’s uppermost floor.

The building’s raw concrete and timber construction is left exposed across the interiors, which are finished with neutral-colored furnishings in a variety of textures. Bedrooms are set within the main volume of the house – a board-marked concrete block that is elevated over a wooden deck, but that rests one end on a stony step in the terrain. The large wooden deck sheltered beneath the body of the house provides a shaded play area for the family’s children, and a small timber-clad block to one side houses an indoor playroom and utility rooms. Inside the stairwell, the textured concrete walls are illuminated by an artwork by the Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson. A television room is set at the top of the stairs in the center of the volume, while six bedrooms with corresponding balconies face into the forest. The balconies host hammocks and are shaded from the sun by slatted folding shutters.

The uppermost floor – a glazed box with an overhanging roof – contains the kitchen, dining room and lounge. It is surrounded by a patio with a pool on one side and a small circular hot tub on the other. The pool is partially submerged into the floor but has a raised border that brings it slightly above the floor level of the deck. Glass balustrades frame the space, allowing swimmers to enjoy the view.

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation. On the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation.

A wooden deck runs around the house

A wooden deck runs around the house

There are several levels to take the full advantage of the landscape

There are several levels to take the full advantage of the landscape

The wooden deck is a shaded play area for the kids

The wooden deck is a shaded play area for the kids

The pool is partially submerged into the floor but has a raised border

The pool is partially submerged into the floor but has a raised border

The floor of the living area is a bit sunken to diminish its scale

The floor of the living area is a bit sunken to diminish its scale

The most of the living spaces run on the swimming pool level and have balconies facing the forest

The most of the living spaces run on the swimming pool level and have balconies facing the forest

The living and TV room are totally opened to the outdoors

The living and TV room are totally opened to the outdoors

Source: dezeen