Forest Blackened Wood Cabin For A Car-Lover

This forest cabin in blackened wood was built for a car lover owner

This forest cabin in blackened wood was built for a car-lover owner

American firm Studio MM Architect has created a modern holiday dwelling for a forested site in upstate New York, which features a giant front door and a garage for its car-lover owner.

The two-storey black home called Tinkerbox was envisioned as a getaway for a car enthusiast. The upper level contains the main living zones, while the lower level encompasses a garage and workshop. A generously sized garage is the locus of the design, generating space for car storage and maintenance, as well as a spacious wine cellar and a furniture workshop.

The exterior is sheathed in charred cedar, which was burned using the Japanese technique of Shou Sugi Ban. The architects singed the wood themselves, giving them a chance to participate in the building process. The continuous wood beam structure of the cantilever pulls the eye up and through the space.

Inside, the home’s upper floor contains a master bedroom on one side, and an open-plan living and dining area on the other. The zones are separated by a stair that leads down to the lower level. The stair treads were fabricated using hardwood trees culled from the site.

A waterfall-edge marble island sits between the kitchen and dining area. The dining room table was designed by Studio MM and built by the craftsman Elijah Leed. The firm also designed the brass chandelier suspended over the table.

An expansive window seat and built-in hearth serve as focal points in the living room. Stainless steel was used to surround the fireplace, as well as a wood store on the deck.

In the master bedroom, the studio installed a built-in headboard and custom linen curtains.

During the summer, concrete walls and flooring help keep the lower level cool, while strategically placed windows and the covered deck provide passing cooling for the upper floor.

There's a garage and a workshop on the lower level, and living zones are on the upper level

There's a garage and a workshop on the lower level, and living zones are on the upper level

The blackened wood on the exterior is charred cedar, which was burnt according to a Japanese technique

The blackened wood on the exterior is charred cedar, which was burnt according to a Japanese technique

The living room features a comfy sofa next to the fireplace and firewood storage, there's a window sill to dream on it

The living room features a comfy sofa next to the fireplace and firewood storage, there's a window sill to dream on it

The kitchen is modern, black and white, with a waterfall kitchen island and a cool pendant lamp

The kitchen is modern, black and white, with a waterfall kitchen island and a cool pendant lamp

Simplicity and minimalism are two features that look laconc and stylish

Simplicity and minimalism are two features that look laconc and stylish

The home is also a hillside one, and the architects had to take this into consideration while building

The home is also a hillside one, and the architects had to take this into consideration while building

Source: dezeen